Polecam wszystkim bezglutenowcom ale tym glutenowcom też 👌😘
Były bardzo smaczne i nie raz jeszcze je powtórzę 👌
Przygotuj sobie najpierw w miseczkach wszystkie składniki:
(wszystko w temp pokojowej)
50 g ksylitolu
50 g cukru trzcinowego
100 g roztopionego masła
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g śmietany 18%
150 g kefiru
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru z wanilią
4 łyżki kakao
260 g mąki kukurydzianej (dostępna np w Lidlu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
100 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
150 g pokrojonych w kawałeczki jabłek
25 g zimnego masla
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki mielonych ziaren słonecznika
4 łyżki mąki kukurydzianej
~~~~~~~~~~ wszystkie składniki temp pokojowa
(zdarzy mi się czasem że jakiś składnik jest wyjęty prosto z lodówki, wtedy przed przystąpieniem do pieczenia składnik ten próbuje najpierw ogrzać)
Za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj cukier trzcinowy, roztopione Masło, jajka i ekstrakt waniliowy.
Dodaj do masy śmietanę wymieszaną z kefirem i kawą.
Dodaj wymieszane Suche składniki czyli cukier z wanilią, kakao, mąkę kukurydzianą, Proszek do pieczenia i sól.
Wymieszaj całość i dodaj posiekaną czekoladę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka bez gniazd nasiennych.
Ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
Przygotuj kruszonkę łącząc ze soba zimne Masło, łyżkę cukru, mielone ziarna słonecznika i cztery Łyżki mąki kukurydzianej.
Muffinki Piecz przez 40 min w 180 stopniach 🙂
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/