Polecam wszystkim bezglutenowcom ale tym glutenowcom też 👌😘 

Były bardzo smaczne i nie raz jeszcze je powtórzę 👌

Przygotuj sobie najpierw w miseczkach wszystkie składniki: 

(wszystko w temp pokojowej)

50 g ksylitolu 

50 g cukru trzcinowego 

100 g roztopionego masła  

2 jajka 

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

200 g śmietany 18%

150 g kefiru

2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 

1 łyżeczka cukru z wanilią

4 łyżki kakao

260 g mąki kukurydzianej (dostępna np w Lidlu)

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

0,5 łyżeczki soli

100 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)

150 g pokrojonych w kawałeczki jabłek 

25 g zimnego masla

1 łyżka ksylitolu

2 łyżki mielonych ziaren słonecznika 

4 łyżki mąki kukurydzianej 

~~~~~~~~~~ wszystkie składniki temp pokojowa

(zdarzy mi się czasem że jakiś składnik jest wyjęty prosto z lodówki, wtedy przed przystąpieniem do pieczenia składnik ten próbuje najpierw ogrzać)

Za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj cukier trzcinowy, roztopione Masło, jajka i ekstrakt waniliowy. 

Dodaj do masy śmietanę wymieszaną z kefirem i kawą.

Dodaj wymieszane Suche składniki czyli cukier z wanilią, kakao, mąkę kukurydzianą, Proszek do pieczenia i sól.

Wymieszaj całość i dodaj posiekaną czekoladę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka bez gniazd nasiennych.

Ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.

Przygotuj kruszonkę łącząc ze soba zimne Masło, łyżkę cukru, mielone ziarna słonecznika i cztery Łyżki mąki kukurydzianej.

Muffinki Piecz przez 40 min w 180 stopniach 🙂 

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/