Gotujemy budyń z torebki albo domowy. Ja zrobiłam w thermomixie z następujących proporcji
500 g zimnego mleka
3 jajka
50 g cukru
45 g skrobi ziemniaczanej
Zagotować 400 ml mleka.
Skrobię , cukier i jajka wymieszać w 100 ml mleka, Wszystko przelać powoli do gotującego mleka i mieszając gotować na niskiej mocy palnika do zgęstnienia.
Budyń następnie przełożyłam do miseczki, wierzch nakryłam folią spożywczą tak by stykała się z budyniem i odstawiłam do ostygnięcia.
2 arkusze ciasta francuskiego pokroilam w prostokąty jak na filmie. Na każdej połówce prostokąta rozłożyłam porcje budyniu a na nim układałam kawałki brzoskwiń z puszki.
Następnie przykrylam drugą połową ciasta , nacielam wierzch i posmarowałam jajkiem.
Piekłam 25 minut w 200 stopniach.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇