Czy próbowaliście kiedyś taki chlebek ?
Przyznam się szczerze że zrobiłam go po raz pierwszy i wielkie wrażenie smakowe na mnie wywarł . Pozytywne oczywiście . 🙂

Nazajutrz dalej miekki, nierozwalający się .
Pyszny, zdrowy.
Polecam Wam, łatwy i szybki.

Jedyny mankament to to, że trzeba moczyć w wodzie soczewicę przez całą noc. Kiedy mamy już namoczoną soczewicę , jedziemy z górki 🙂

200 g czerwonej soczewicy, 5 sztuk pomidorów suszonych
125 ml wody
40 ml oleju
łyżeczka soli
przyprawy po pół łyżeczki Oregano, Tymianek, Czosnek granulowany
pół łyżeczki sody
jedna łyżeczka proszku do pieczenia
30 g błonnika Babki płesznik

Soczewicę zalewamy na całą noc wodą. Kolejnego dnia płuczemy ją kilkukrotnie i pozostawiamy na sitku by ociekła.

Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 20 minut.
Suchą soczewicę przekładamy do malaksera bądź blendera i razem z wodą, z olejem, sodą, proszkiem do pieczenia, odciśniętymi pomidorami i z przyprawami blendujemy na gładką masę.
Gotową masę mieszamy z babką płesznik. Zwilżonymi dłońmi formujemy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, chlebek.
Nacinamy go żyletką na wierzchu bądź ostrym nożem.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Pyszny chlebek ❤️👩‍🍳

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/