100 g truskawek 

250 ml wody

Ksylitol lub inne słodzidła – łyżka lub więcej jeśli ktoś lubi słodko 

Łyżeczka mąki ziemniaczanej – kopiasta

truskawki umyć oberwać szypułki i rozgnieść widelcem. Do wrzącej wody wrzucić przetarte truskawki i gotować je około 7 min na wolnym ogniu, czas mierzymy od chwili zagotowania.

Mąkę ziemiaczaną wymieszać dobrze z odrobiną zimnej wody , utrzymywać wrzenie truskawek i wlewać powoli roztwór mąki ziemniaczanej aż Kisiel zgęstnieje , od razu wtedy zdjąć Garnek z palnika i dodać cukier,  dobrze wymieszać . Przelać do salaterek, podawać na zimno bądź ciepło. 

Przepis na thermomix👇

Łyżeczka mąki ziemniaczanej  

100 g truskawek 

Łyżka słodzidła 

250 ml wody

Do kubka przesypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać ją z odrobiną wody zimnej. Odstawic

do naczynia miksującego włożyć truskawki i dodać wodę oraz slodzidlo , założyć miarkę , ustawić 7min/100stopni/obr2

Po tym czasie ustawić 2min/100stopni/obr2 bez miarki. Przez otwór wlewać roztwór mąki z wodą. 

Przepis dostępny również na Cookidoo : kisiel 

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=