100 g truskawek
250 ml wody
Ksylitol lub inne słodzidła – łyżka lub więcej jeśli ktoś lubi słodko
Łyżeczka mąki ziemniaczanej – kopiasta
truskawki umyć oberwać szypułki i rozgnieść widelcem. Do wrzącej wody wrzucić przetarte truskawki i gotować je około 7 min na wolnym ogniu, czas mierzymy od chwili zagotowania.
Mąkę ziemiaczaną wymieszać dobrze z odrobiną zimnej wody , utrzymywać wrzenie truskawek i wlewać powoli roztwór mąki ziemniaczanej aż Kisiel zgęstnieje , od razu wtedy zdjąć Garnek z palnika i dodać cukier, dobrze wymieszać . Przelać do salaterek, podawać na zimno bądź ciepło.
Przepis na thermomix👇
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g truskawek
Łyżka słodzidła
250 ml wody
Do kubka przesypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać ją z odrobiną wody zimnej. Odstawic
do naczynia miksującego włożyć truskawki i dodać wodę oraz slodzidlo , założyć miarkę , ustawić 7min/100stopni/obr2
Po tym czasie ustawić 2min/100stopni/obr2 bez miarki. Przez otwór wlewać roztwór mąki z wodą.
Przepis dostępny również na Cookidoo : kisiel
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162
A także na Instagramie 👇