No cześć kochani! ❤️  z racji tego, że dzisiaj mieliśmy jeszcze na obiad wczorajszy obiad 🙂 pochwalić Wam się chcialam ciastem , które udało mi się dzisiaj przygotować. Przepis znalazłam w Thermomixie i zdecydowanie już nigdy się z nim nie rozstane (z tym przepisem 🙂 zresztą z thermomixem  też nie 😁🤭) 

Sezon na truskawki coraz bardziej się rozkręca dlatego zależało mi na tym aby przygotować coś z ich wykorzystaniem. 

pyszny biszkopt na spodzie (u mnie w wersji bezglutenowej) a na wierzchu pianka z dodatkiem świeżych truskawek. Było mega pysznie i nie raz jeszcze ten przepis wykorzystam. 

Kto ma thermomixa w cookidoo szuka ciasto z pianką truskawkową. A kto nie ma tego sprzętu, wykorzystuje inne i też działa ! 💪

Biszkopt kakaowy

180 g mąki pszennej (u mnie bezglutenowy mix c od sachar)

6 białek

6 żółtek

150 g cukru (u mnie pół na pół z ksylitolem)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

20 g kakao

50 g oleju 

Ubić białka na półsztywno, stopniowo dodawać żółtka i cukier. Dodać 100 g mąki i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.

Dodać 80 g mąki, kakao i olej. Znów lekko wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch. Piec 25 minut w 180 stopniach. 

Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 15 minut, następnie wyjąć i pozostawić na blacie do całkowitego ostudzenia.

Przepis na truskawkową piankę

170 g wody

150 g galaretki słodzonej (Przez to że miałam wcześniej pootwierane galaretki, które wykorzystywałam do poprzednich przepisów, u mnie pomieszane trochę malinowej, truskawkowej i bezbarwnej winogronowej)

500 g połówek świeżych truskawek

500 g śmietany dobrze schłodzonej 30%

Do dekoracji: bita smietana w sprayu , listki mięty, świeże truskawki 

Do gorącej ale nie wrzacej wody, wsypujemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodać 200 g truskawek i bardzo dokładnie zblendować. 

przelać do innego naczynia i odstawić do lodówki na 30 min.

bitą śmietanę PRAWIE Ubić do końca, następnie powolutku wolną Stróżką dodawać wcześniej przygotowaną masą Truskawkową.

na wystudzonym cieście kakaowym porozkładać połówki świeżych truskawek , następnie wylać na nie powolutku przygotowaną piankę Truskawkową i schłodzić całość w lodówce przynajmniej 4 h

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=