No cześć kochani! ❤️ z racji tego, że dzisiaj mieliśmy jeszcze na obiad wczorajszy obiad 🙂 pochwalić Wam się chcialam ciastem , które udało mi się dzisiaj przygotować. Przepis znalazłam w Thermomixie i zdecydowanie już nigdy się z nim nie rozstane (z tym przepisem 🙂 zresztą z thermomixem też nie 😁🤭)
Sezon na truskawki coraz bardziej się rozkręca dlatego zależało mi na tym aby przygotować coś z ich wykorzystaniem.
pyszny biszkopt na spodzie (u mnie w wersji bezglutenowej) a na wierzchu pianka z dodatkiem świeżych truskawek. Było mega pysznie i nie raz jeszcze ten przepis wykorzystam.
Kto ma thermomixa w cookidoo szuka ciasto z pianką truskawkową. A kto nie ma tego sprzętu, wykorzystuje inne i też działa ! 💪
Biszkopt kakaowy
180 g mąki pszennej (u mnie bezglutenowy mix c od sachar)
6 białek
6 żółtek
150 g cukru (u mnie pół na pół z ksylitolem)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
20 g kakao
50 g oleju
Ubić białka na półsztywno, stopniowo dodawać żółtka i cukier. Dodać 100 g mąki i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.
Dodać 80 g mąki, kakao i olej. Znów lekko wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch. Piec 25 minut w 180 stopniach.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 15 minut, następnie wyjąć i pozostawić na blacie do całkowitego ostudzenia.
Przepis na truskawkową piankę
170 g wody
150 g galaretki słodzonej (Przez to że miałam wcześniej pootwierane galaretki, które wykorzystywałam do poprzednich przepisów, u mnie pomieszane trochę malinowej, truskawkowej i bezbarwnej winogronowej)
500 g połówek świeżych truskawek
500 g śmietany dobrze schłodzonej 30%
Do dekoracji: bita smietana w sprayu , listki mięty, świeże truskawki
Do gorącej ale nie wrzacej wody, wsypujemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodać 200 g truskawek i bardzo dokładnie zblendować.
przelać do innego naczynia i odstawić do lodówki na 30 min.
bitą śmietanę PRAWIE Ubić do końca, następnie powolutku wolną Stróżką dodawać wcześniej przygotowaną masą Truskawkową.
na wystudzonym cieście kakaowym porozkładać połówki świeżych truskawek , następnie wylać na nie powolutku przygotowaną piankę Truskawkową i schłodzić całość w lodówce przynajmniej 4 h
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162
A także na Instagramie 👇