Cześć Kochani

Dzisiejsza inspiracja dla Was ode mnie to taki szybki bigos.
Smakował rewelacyjnie.
Polecam serdecznie 👌

Przepis dostępny na platformie Cookidoo pod nazwą bigos.

Poniżej przepis dla tych którzy chcą spróbować ugotować potrawę w zwykłym garnku.

400 g odsączonej z zalewy kapusty kiszonej drobno pokrojonej
400 g białej kapusty drobno pokrojonej
100 g drobno pokrojonej cebuli
50 g startej na tarce marchewki
40 g startego na tarce korzenia pietruszki
40 g startego na tarce korzenia selera
30 g oleju rzepakowego
800 g wody
1 pokruszona kostka mięsna bio
45 g koncentratu pomidorowego
40 g połówek suszonych śliwek
20 g grzybów suszonych
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 zgniecione owoce jałowca
200 g pokrojinego w kosteczkę mięsa wieprzowego
200 g pokrojonej w półplasterki kiełbasy wieprzowej
200 g pokrojonego drobno boczku wędzonego
Do smaku: sól, pieprz czarny, po pół łyżeczki kminku mielonego, kolendry mielonej, papryki ostrej mielonej, łyżeczka gorczycy białej, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka suszonego lubczyku.

Kapustę kiszoną opłukać pod zimną wodą. Pokroić drobno.

Podsmażyć dobrze kawałki mięsa, kiełbasy i boczku.

Mięso odstawić i na tej samej patelni podsmażyć ze sobą z dodatkiem oleju (jeśli będzie taka potrzeba) pokrojoną cebulę a także starte na tarce warzywa marchewkę, pietruszkę, seler.

Do garnka włożyć podsmażone warzywa, podsmażone mięso, odciśniętą kapustę kiszoną, wodę, kostkę mięsną bio, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca.

Gotować wszystko razem na wolnym ogniu od zagotowania ok 30-40 minut pod przykryciem. Dodać następnie pokrojoną drobno białą kapustę, sól, pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę, czosnek, lubczyk i ostrą paprykę.

Gotować razem kolejne 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.

Gdy kapusta będzie miękka podawać potrawę koniecznie z kanapką grubo posmarowaną masłem 🙂 chyba że lubisz inaczej? Jeśli tak to pochwal się w komentarzu, chętnie i ja tak spróbuję 👌👌 🙂

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/