3 szklanki mąki (u mnie bezglutenowego mixu C od sachar, jeżeli tolerujesz gluten użyj zwykłej mąki pszennej lub pszennej orkiszowej)

3/4 szklanki (o poj. 250ml) cukru (u mnie pół na pół z ksylitolem) 

6 żółtek 

6 bialek

150 g jogurtu naturalnego (można kwaśnej śmietany 18% )

200 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

500 g mrożonej mieszanki owocowej (mogą być również świeże owoce)

Masło ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka, jogurt naturalny, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i na końcu lekko wmieszać musimy ubitą na sztywno pianę z białek. 

Wykładamy na blachę i na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.

Przepis na thermomixa👇

Do czystego i suchego naczynia miksującego Założyć motylek, wlać białka ubijać 2min/obr 3,5 po 30 sek dodać szczyptę soli.

Sztywne białka przełożyć do miski i odlozyc do lodówki. 

Umyć naczynie miksujące.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180.

Do naczynia miksującego włożyć maslo , podgrzać 4minuty/60*C/obroty 1 . Wlać do miseczki, odstawić. 

Do naczynia wsypać cukier i żółtka 1min30sek/obr 1

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny wyrobić ciasto (wybrać specjalną opcję wyrabianie ciasta) 1min30sek . Po minucie dodać wolną strużką przez otwór masło.

Dodać białka , w pokrywie umieścić kopystke i ponownie ustawić wyrabianie ciasta na 30 sek, wyrabiać przy pomocy kopystki. 

Ciasto przełożyć do blaszki , nas wierzchu rozłożyć owoce. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut. 

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=