3 szklanki mąki (u mnie bezglutenowego mixu C od sachar, jeżeli tolerujesz gluten użyj zwykłej mąki pszennej lub pszennej orkiszowej)
3/4 szklanki (o poj. 250ml) cukru (u mnie pół na pół z ksylitolem)
6 żółtek
6 bialek
150 g jogurtu naturalnego (można kwaśnej śmietany 18% )
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g mrożonej mieszanki owocowej (mogą być również świeże owoce)
Masło ucieramy z cukrem , dodajemy żółtka, jogurt naturalny, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i na końcu lekko wmieszać musimy ubitą na sztywno pianę z białek.
Wykładamy na blachę i na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
Przepis na thermomixa👇
Do czystego i suchego naczynia miksującego Założyć motylek, wlać białka ubijać 2min/obr 3,5 po 30 sek dodać szczyptę soli.
Sztywne białka przełożyć do miski i odlozyc do lodówki.
Umyć naczynie miksujące.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180.
Do naczynia miksującego włożyć maslo , podgrzać 4minuty/60*C/obroty 1 . Wlać do miseczki, odstawić.
Do naczynia wsypać cukier i żółtka 1min30sek/obr 1
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny wyrobić ciasto (wybrać specjalną opcję wyrabianie ciasta) 1min30sek . Po minucie dodać wolną strużką przez otwór masło.
Dodać białka , w pokrywie umieścić kopystke i ponownie ustawić wyrabianie ciasta na 30 sek, wyrabiać przy pomocy kopystki.
Ciasto przełożyć do blaszki , nas wierzchu rozłożyć owoce. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162
A także na Instagramie 👇