4 żółtka
4 białka
200 g masła zimnego pokrojonego w kawałeczki
180 g cukru pudru
120 g cukru
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1400 g obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli
Z żółtka , masła, mąki , proszku do pieczenia , 80 g cukru, cukru waniliowego zagnieść szybko ciasto. Najlepiej przy pomocy jakiejś maszyny typu robot kuchenny albo thermomix.
Uformować kulę. Oderwać kawał o wadze 500 g i rozwałkować między kawałkiem papieru do pieczenia a stolnicą.
Resztę ciasta owinąć folią spożywczą i zamrozić.
Rozwalkowanym ciastem wylepic dno formy 40×26 , ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut , 180.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małe kawałki. Przełożyć na patelnię , dodać cukier 40 g, cynamon i smażyć do odparowania.
Podpieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową.
Białka ubić ze szczyptą soli . Gdy się dobrze spienią dodawać partiami cukier puder . Wyłożyć na masę jabłkową i wyrównać wierzch przy pomocy np łopatki do ciasta.
Zetrzeć na wierzch pozostałe, zamrożenie ciasto . Piec 45 minut 180 stopni.
Podać można z bitą śmietaną albo lodami .
Kochani przepis dostępny na platformie cookidoo: klasyczny jabłecznik. 👌👌👌👌
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇