Dzień dobry Kochani !

Jak się macie w połowie tygodnia? Humory dopisują? Pogoda jak? Leje? Wieje? Czy jeszcze latem pachnie?
Latem to już chyba nie.. ale może taką mocną końcówką lata? Życzę Wam tego, by tak właśnie było 😉
Ja myślałam, że to juz na dobre lato sobie poszło, ale świeci jeszcze słońce u nas, jest nadzieja na słoneczne spacery 🙂

Tymczasem Kochani polecić Wam chciałam pyszną zapiekankę ziemniaczano dyniową. Była bardzo w pytę ! 😁
Możecie podać z jakimś mięchem, czy to kurczak pieczony czy jakieś kotleciory 😍
Jest naprawdę pyszna.

Mąż zjadł, pytam czy dobre było.
Stwierdził, że jak jajecznica 😁 pytam no ale jak? Dlaczego?
Bo kolorem mu jajecznicę przypomina 😁
Mówię Wam, jego opinie są bezcenne 😂

Opowiem o tym jak ją zrobiłam. Zapiszcie przepis i zróbcie też. Nie pożałujecie.

500 g ziemniaków
300 g dyni
100 g sera cheddar
2 ząbki czosnku
250 g śmietany 30%
80 g mleka
Masło do natłuszczenia formy
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dynię (użyłam piżmowej, którą najpierw obrałam ze skorki) i ziemniaki kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Ok 2mm. Zrobiłam to obieraczką do warzyw.
Plasterki dyni i ziemniaków pomieszałam ze sobą w misce i rozłożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

Wymieszałam razem śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.

Polałam równomiernie przygotowanym sosem plasterki dyni z ziemniakami. Wierzch obsypałam startym na tarce serem cheddar.

Piekłam bez przykrycia 35 minut 200 stopni.

Weźcie Spróbujcie i napiszcie czy dobre.
Czy jak jajecznica może 😂

Pamiętajcie, że działam jeszcze na

fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także Instagramie 👇
https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/

Obserwuj mnie, by być ze wszystkimi moimi wpisami na bieżąco 👌