U mnie z mięsem mielonym i serem. Świetnie sprawdzą się też z kurczakiem. A może masz pomysł z czym jeszcze byłyby dobre?
250 g mini pieczarek kroimy wzdłuż na 4 części
2 łyżki masła
500 g mielonego mięsa
7 sztuk większych ziemniaków
400 g (puszka) drobno krojonych pomidorów
300 g sera żółtego tartego
Cebula
2 Ząbki czosnku
Pieprz sól, łyżeczka papryki słodkiej, łyżka oregano
Ziemniaki szorujemy pod wodą i gotujemy w całości ze skórką przez około 25-30 min , następnie sprawdzamy wykałaczką czy nie są zbyt twarde.
Pieczarki smazymy na maśle. Gdy ładnie się przyrumienią przekładamy do innego naczynia i odstawiamy.
cebule szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem,
następnie dodajemy mięso mielone i puszkę drobno krojonych pomidorów smażymy pod przykryciem około 15 min.
Ziemniaki przekrawamy na pół, owijamy kawałkiem folii aluminiowej i nakładamy po łyżce lub dwie farszu mięsnego, kilka pieczarek i posypujemy serem.
Zapiekamy 30 minut w 190 stopniach. Smacznego 👌🤗
Sos czosnkowy
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 Ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Sól pieprz
Koperek
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇