1 cebula
3 Ząbki czosnku
300 ml zakwasu na żurek
150 g boczku wędzonego
2 białe kiełbaski parzone (jeśli surowe to ugotować)
300 g ziemniaków
700 g bulionu (bądź wody z kostkami o dobrym składzie)
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 grzybki suszone zalane wrzątkiem
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka chrzanu tartego (używam z Kauflandu chrzan z Osjakowa)
50 g śmietany 18%

Cebulę i czosnek pokroilam i podsmażyłam na odrobinie oleju. Dodałam następnie boczek i kiełbaski pokrojone w krążki. Podsmażyłam razem do zarumienienia.

Następnie zalałam całość bulionem, dodałam ziemniaki, listki laurowe i ziele angielskie. Doprowadziłam do wrzenia i od tej chwili gotowałam ok 10 minut.

Dodałam zakwas, sól, pieprz i grzyby. Od chwili zagotowania gotowałam 15 minut.

Na końcu dodałam majeranek i chrzan a także wymieszaną śmietankę z gorącą zupą.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=