Przepychota smalczyk poczyniłam. I to taki z fasoli w dodatku. Trochę jabłka, trochę cebuli i przypraw 😁 o matko z córką jakie jadło było!
Kanapeczki wypas pierwsza klasa. Zróbcie, Spróbujcie. Mega ❤
130 g cebuli szalotki
100 g obranego i pokrojonego na kawałki jabłka , bez gniazd nasiennych
1 puszka białej fasoli w zalewie (bez cukru)
30 g zalewy z fasoli (bez cukru)
50 g oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
Przyprawy : łyżeczka suszonego majeranku, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Poszatkowaną drobno cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobnymi kawałkami jabłka dusić z 50 g oleju rzepakowego pod przykryciem ok 10 minut.
Fasolę przecedzić (zachowując 30 g zalewy) i opłukać pod bieżącą gorącą wodą.
Tak przygotowaną fasolę zblendować dokładnie z zalewą i przyprawami.
Dodać następnie podduszoną wcześniej cebulę z czosnkiem i jabłkiem.
Przemieszać dobrze i schłodzić.
Pasta jest naprawdę pyszna i znika w oka mgnieniu.
Jeśli posiadasz thermomix, możesz ją w nim zrobić.
Przepis dostępny jest na platformie cookidoo pod nazwą: Pasta z białej fasoli z jabłkiem.