Hej kochani 🙋‍♀️🙋‍♀️ zjedliśmy dzisiaj karkówkę w cebulowo pomidorowym sosie. Dodatkowo karkówka gotowana była na parze.
Podałam z puree ziemniaczanym i surówką.

Czy lubicie takie obiady??

600 g plastrów z karkówki
150 g cebuli
3 Ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 grzybów suszonych
3 śliwki suszone
600 g wody
Sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona
Ok 10 łyżek oliwy z oliwek

Plastry karkówki lekko rozbić , Obsypać przyprawami i polać oliwą z oliwek.
Cebulę wraz z czosnkiem drobno pokroić włożyć do garnka do gotowania na parze z dodatkiem koncentratu , Grzybów i śliwek , zalać wszystko wodą.

mięso poukładać na wkładzie do gotowania na parze i włożyć do garnka wcześniej przygotowanego z zalewą z cebulą.

Gotować na parze 40 min (jeżeli posiadasz Garnek do gotowania na parze na zwykłej gazówce bądź indukcji, uważaj by woda zbyt szybko się nie wygotowała czyli gotuj na wolnej mocy palnika).
Następnie wyjąć mięso.
Pozostałą wodę z cebulą, czosnkiem, koncentratem i grzybkami oraz śliwkami przełożyć do kielicha blendera i zblendować wszystko na gładki sos, którym polać mięso.

Przepis kochani dostępny również na platformie cookidoo: karkówka po karkonosku.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=