Kluski czy pierożki? Wytrawnie czy tylko na słodko?
Pyszne, nieskomplikowane danie. U nas w połowie na słodko, w drugiej polowie wytrawnie 🙂 ❤
Dobra na śniadanie, obiad i kolację 👌
A jak zrobiłam?
A no tak:
500 g twarogu
1 szklanka mąki
1 jajko
sól, pieprz
3 łyżki masła
1 cebula
bułka tarta
Twaróg przecisnęłam przez praskę (można pognieść też widelcem). Dodałam jajko, mąkę, sól. Zagniotłam (gdyby się kleiło podsypac mąką) i uformowałam wałek. Wycinałam romby.
Gotowałam partiami, od wypłynięcia 3-4 minuty.
Stopiłam na patelni masło, dodałam poszatkowaną cebulę. Polałam kluski. Wersja wytrawna.
Stopiłam na patelni masło, dodałam bułkę tartą. Polałam kluski i podawałam z brzoskwiniami z zalewy lub z dzemem. Wersja na słodko.
Dla mnie obie wersje pyszne, choć bardziej odrobinę, ta wytrawna do mnie przemawia 🙂
A u Ciebie to jak? Wytrawnie czy na słodko?? 🙂
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/