Kluski czy pierożki? Wytrawnie czy tylko na słodko?

Pyszne, nieskomplikowane danie. U nas w połowie na słodko, w drugiej polowie wytrawnie 🙂 ❤

Dobra na śniadanie, obiad i kolację 👌

A jak zrobiłam?

A no tak:

500 g twarogu

1 szklanka mąki

1 jajko

sól, pieprz

3 łyżki masła

1 cebula

bułka tarta

Twaróg przecisnęłam przez praskę (można pognieść też widelcem). Dodałam jajko, mąkę, sól. Zagniotłam (gdyby się kleiło podsypac mąką) i uformowałam wałek. Wycinałam romby.

Gotowałam partiami, od wypłynięcia 3-4 minuty.

Stopiłam na patelni masło, dodałam poszatkowaną cebulę. Polałam kluski. Wersja wytrawna.

Stopiłam na patelni masło, dodałam bułkę tartą. Polałam kluski i podawałam z brzoskwiniami z zalewy lub z dzemem. Wersja na słodko.

Dla mnie obie wersje pyszne, choć bardziej odrobinę, ta wytrawna do mnie przemawia 🙂

A u Ciebie to jak? Wytrawnie czy na słodko?? 🙂

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/