Dziś też na słodko Was przywitać postanowiłam. 🙂
Prezentuje coś w stylu napoleonki 🙂

Kto lubi wersję na szybko , kupuje dwa gotowe ciasta francuskie, rozwija je na blasze i piecze każdy płat osobno. Następnie smaruje kremem, posypuje cukrem pudrem i już. Gotowe 🙂

Przepis na dwa blaty ciasta
1 szklanka maki (250ml)
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
Szczypta soli

Z przesianej maki, jajka, śmietany i soli zagniatamy miękkie ciasto jak na pierogi. Gdyby się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki.
Ciasto rozwalkowac, posypać kruszonką (przepis poniżej), i zwinąć w rulon.
Rozwałkować na 2 placki wielkości blachy. Piec w 180 -190 stopniach do zarumienienia ok 20-30 minut.

Kruszonka:
1 szklanka mąki, 100 g miękkiego masła, kilka kropel aromatu waniliowego.
Zagnieść.

Krem budyniowy:
0.5 l mleka
1 jajko
80 g cukru
Paczka cukru waniliowego
60 g mąki
1 łyżka masla

Utrzeć razem jajo, cukier i make, dodać cukier waniliowy. W tym czasie zagotować mleko.
Ciągle ucierając wolnym strumieniem dolewać wrzące mleko.
Całość przelać do rondla, dodać masło i ogrzewać na małym ogniu , nie przerywając mieszania aż masa zgęstnieje i zacznie się unosić. Szybko zestawić z ognia i Studzić mieszając od czasu do czasu.

Upieczone placki przełożyć kremem, posypać cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.

Ja zrobiłam drugą wersję a mianowicie ciasto upiekłam sama. Wyszło pysznie, tylko odrobinkę może, bardziej pracochłonnie 🙂

Powiem Wam kochani że w tym roku zrobię te ciasto na święta a to dlatego że zniknęło w mgnieniu oka.

To jak? Która wersja dla Ciebie?? 🙂 🙂

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/