Ciasto jak najbardziej można upiec w wersji bezglutenowej. Jeżeli jednak Ci na tym nie zależy, użyj mąki pszennej.

Ja użyłam bezglutenowej mąki uniwersalnej.

Forma okrągła 25 cm.

Składniki na ciasto:

●3 jajka

●200 g cukru

●200 ml oleju

●250 g startej na drobnych oczkach marchewki

●60 g wiórków kokosowych

●60 g posiekanych orzechów

●sok z połówki pomarańczy

●260 g mąki

●1 łyżeczka proszku do pieczenia

●3/4 łyżeczki sody

●1 łyżeczka cynamonu

●1 szczypta soli

Składniki kremu

●100 g miękkiego masła

●250 g mascarpone

●100 g cukru pudru

Wszystkie składniki utarłam i połączyłam ze sobą za pomocą robota kuchennego.

Jajka wbiłam do misy miksera i utarłam ze szczyptą soli oraz cukrem. Kiedy masa była już jasna i puszysta cienkim strumieniem wlewać zaczęłam olej.

Następnie dodałam startą marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy. W dalszym ciągu nie przerywając ucierania wlałam sok z pomarańczy a na końcu wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.

Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem i piekłam w tej temperaturze przez 35 minut – kontrolowałam suchy patyczek.

Następnie przygotowałam krem ucierając ze sobą wszystkie składniki. Gotowy wyłożyłam na ostudzone ciasto i całość schodziłam w lodówce.

Ciasto jest baaaaardzo wilgotne i rozpływa się wręcz w ustach.

Jeżeli podobają Ci się moje kulinaria, zajrzyj koniecznie ma mojego Instagrama a także Facebooka, pamiętaj też o tym, by zapisać przepis a także dać znać w komentarzu ze jesteś 🙂

Pozdrawiam 🙋‍♀️❤