Ciasto jak najbardziej można upiec w wersji bezglutenowej. Jeżeli jednak Ci na tym nie zależy, użyj mąki pszennej.
Ja użyłam bezglutenowej mąki uniwersalnej.
Forma okrągła 25 cm.
Składniki na ciasto:
●3 jajka
●200 g cukru
●200 ml oleju
●250 g startej na drobnych oczkach marchewki
●60 g wiórków kokosowych
●60 g posiekanych orzechów
●sok z połówki pomarańczy
●260 g mąki
●1 łyżeczka proszku do pieczenia
●3/4 łyżeczki sody
●1 łyżeczka cynamonu
●1 szczypta soli
Składniki kremu
●100 g miękkiego masła
●250 g mascarpone
●100 g cukru pudru
Wszystkie składniki utarłam i połączyłam ze sobą za pomocą robota kuchennego.
Jajka wbiłam do misy miksera i utarłam ze szczyptą soli oraz cukrem. Kiedy masa była już jasna i puszysta cienkim strumieniem wlewać zaczęłam olej.
Następnie dodałam startą marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy. W dalszym ciągu nie przerywając ucierania wlałam sok z pomarańczy a na końcu wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem i piekłam w tej temperaturze przez 35 minut – kontrolowałam suchy patyczek.
Następnie przygotowałam krem ucierając ze sobą wszystkie składniki. Gotowy wyłożyłam na ostudzone ciasto i całość schodziłam w lodówce.
Ciasto jest baaaaardzo wilgotne i rozpływa się wręcz w ustach.
Jeżeli podobają Ci się moje kulinaria, zajrzyj koniecznie ma mojego Instagrama a także Facebooka, pamiętaj też o tym, by zapisać przepis a także dać znać w komentarzu ze jesteś 🙂
Pozdrawiam 🙋♀️❤