Hej hej ❤️❤️ dziś troche na słodko 👍 bezglutenowo w dodatku.
Do tego torciku owocowego wykorzystałam mąkę uniwersalną od Incola gluten free @incola_glutenfree 👇
https://instagram.com/incola_glutenfree?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Tort kakaowo kawowy z kajmakowo maślanym kremem. W smaku rewelacja, serdecznie polecam 👩🍳
Ciasto idealne na zbliżające się święta. Zapisz przepis i daj znać czy Ci się podoba 👍
Do pierwszej miski wsyp przesiane:
150 g mąki uniwersalnej od Incola gluten free
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru
70 g kakao
Opakowanie cukru waniliowego
Pół łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do drugiej miski:
5 jajek
200 ml oleju
200 g śmietany 18%
150 ml espresso
Wszystkie składniki MUSZĄ mieć temp pokojową.
Mokre składniki lekko wymieszać do połączenia. Dodać do mokrych składników, suche. Lekko wymieszać.
Piec w tortownicy 22 cm
50 minut w 170 stopniach, do suchego patyczka
Gotowe ciasto przeciąć na dwa okrągłe blaty.
Dolny blat posmarować dżemem, na to wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować dżemem, drugą częścią kremu. Na końcu rozłożyć owoce, u mnie mrożone owoce leśne.
Krem:
250 g miękkiego masła utrzeć z 400 g kajmaku.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇
https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/
Wpis powstał we współpracy z incola gluten free