Do przygotowania jajek w sosie użyłam:
0,5 l bulionu
Pół torebki mrożonej marchewki z groszkiem
Listek laurowy i ziele angielskie
Jajka
125 ml śmietanki 30%
Koperek
2 kopiaste łyżeczki skrobii kukurydzianej do zagęszczenia (nie mylić z mąką kukurydziana ) można użyć zwykłej mąki pszennej
Surówka to starta na tarce o drobnych oczkach duża marchewka i 2 jabłka
Zagotowalam bulion i dodałam do niego mrożoną marchewkę z groszkiem wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Gotowałam pod przykryciem do chwili kiedy warzywa były już gotowe.
W szklance wymieszałam zimną śmietankę wraz z dwiema łyżeczkami skrobii.
Wolnym strumieniem wlewałam mieszaninę skrobii ze śmietaną, mieszając zagęściłam sos.
Ugotowałam jajka na półtwardo i dodałam do sosu.
Podawałam z ziemniakami i surówką z Marchewki i jabłka.
Pycha 👌
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇