Zrobiłam sobie dzisiaj zupkę buraczkową
Zjadłam z apetytem i nie tylko ja !
Koniecznie zróbcie sobie tez
Biała część pora
2 marchewki
Kawałeczek korzenia selera
1 pietruszka korzen
4 większe ziemniaki
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
Wszystko pokroiłam i na odrobinie oleju porządnie podsmażyłam.
Do warzyw dołożyłam 500 g pokrojonego mięsa na gulasz z indyka. Dalej razem smażyłam.
Następnie zalałam 2 l wody i gotowałam pod przykryciem 30 minut.
W tym czasie 5 sztuk buraków obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach. Dodałam je do zupy i podgotowałam razem 15 minut.
Następnie wyłączyłam palnik i dolałam sok z cytryny (prawie całej cytryny) – ty dodaj tyle ile lubisz.
Puszka fasoli czerwonej, odsączyłam i hop do gara.
Dodałam jeszcze 2 łyżki ksylitolu (zwykłego cukru można mniej) i posoliłam całość do smaku.
Zupkę można podać ze śmietaną 30% albo gęstą np 12 % (ale wtedy trzeba ją zahartwować).
Na koniec koniecznie mnóstwo koperku