Schabik taki, idealnie sprawdzi się na imprezy czy święta ale pasuje też po prostu na kolację.
~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~
1 kg schabu bez kości
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek papryki czerwonej
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
2 liście laurowe
3 lub 4 łyżeczki żelatyny
natka pietruszki
przyprawa uniwersalna Vegeta Natur
~~~~~~~~~~
Mięso zalałam 750 ml wody. Dodałam do niego obraną marchewkę, pietruszkę, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe a także łyżeczkę przyprawy uniwersalnej Vegeta Natur.
Całość gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut do momentu aż warzywa i mięso zmiękły.
Wyłączyłam palnik i zostawiłam całość do lekkiego ostudzenia. Następnie mięso i warzywa wyjęłam a wywar przyprawiłam jeszcze do smaku Vegetą. Dołożyłam 4 łyżeczki żelatyny, i podgrzewałam lekko do momentu aż żelatyna dobrze się rozpuściła (nie dopuściłam do zagotowania wywaru).
Całość przelałam przez gęste sito. Schab pokroiłam w plastry, ułożyłam w naczyniu, przyozdobiłam warzywami i zalałam wywarem z żelatyną.
Odstawiłam do lodówki a nazajutrz:
Zjedliśmy na kolację 🤷♀️ 🙂
Było pysznie 🙂
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/