Schabik taki, idealnie sprawdzi się na imprezy czy święta ale pasuje też po prostu na kolację.

~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~

1 kg schabu bez kości

1 marchewka

1 pietruszka

Kawałek papryki czerwonej

3 ziarenka ziela angielskiego

kilka ziarenek kolorowego pieprzu

2 liście laurowe

3 lub 4 łyżeczki żelatyny

natka pietruszki

przyprawa uniwersalna Vegeta Natur

~~~~~~~~~~

Mięso zalałam 750 ml wody. Dodałam do niego obraną marchewkę, pietruszkę, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe a także łyżeczkę przyprawy uniwersalnej Vegeta Natur.

Całość gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut do momentu aż warzywa i mięso zmiękły.

Wyłączyłam palnik i zostawiłam całość do lekkiego ostudzenia. Następnie mięso i warzywa wyjęłam a wywar przyprawiłam jeszcze do smaku Vegetą. Dołożyłam 4 łyżeczki żelatyny, i podgrzewałam lekko do momentu aż żelatyna dobrze się rozpuściła (nie dopuściłam do zagotowania wywaru).

Całość przelałam przez gęste sito. Schab pokroiłam w plastry, ułożyłam w naczyniu, przyozdobiłam warzywami i zalałam wywarem z żelatyną.

Odstawiłam do lodówki a nazajutrz:

Zjedliśmy na kolację 🤷‍♀️ 🙂

Było pysznie 🙂

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/