Piekłam w blaszce o wymiarach: górne wymiary 31×15,5 cm , dolne 26,5×11. Ciasto wyszło mi dosyć wysokie, następnym razem spróbuję piec w blaszce węższej a trochę dłuższej.
~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~
Biszkopt ciemny
●szklanka (250ml) cukru – można mniej, można wymieszać z ksylitolem itd. jak kto woli 🙂
●szklanka mąki – użyłam Basia extra wypiek do biszkoptów
●6 białek – temp pokojowa
●6 żółtek – temp pokojowa
●2 łyżki kakao
●1 łyżeczka proszku do pieczenia
●opakowanie budyniu czekoladowego
Wszystko przygotowałam za pomocą robota kuchennego.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Ubijać zaczęłam od najniższych obrotów i stopniowo podkręcałam do najwyzszych. Szczyptę soli dodałam, kiedy białka lekko spienyły się.
Ubite białka odłożyłam.
Przesiałam do jednej miski mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao. Żółtka utarłam z cukrem. Następnie po łyżce dodawałam mieszankę suchych składników nadal ucierając.
Na końcu powoli wmieszałam za pomocą szpatułki białka.
Formę natluscilam, obsypałam bułką tartą. Przelałam biszkopt i piekłam w 170 stopniach 35 minut (do suchego patyczka). Parę minut Studziłam przy uchylonym piekarniku, później biszkopt wyjęłam i Studziłam na kratce.
~~~~~~~~~~
Biszkopt jasny
●pół szklanki cukru
●4 białka
●4 żółtka
●skórka otarta z 1 cytryny bio
●sok z jednej cytryny bio
●10 łyżek mąki użyłam Basia extra wypiek do biszkoptów
●opakowanie kisielu cytrynowego
●łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubiłam na sztywno. Odłożyłam. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam skórkę i sok z cytryny. (Cytryna bio ponieważ nie jest woskowana).
Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia połączyłam z żółtkami. Na koniec szpatułką wmieszałam do masy białka. Piekłam w tej samej blaszce co ciasto ciemne.
~~~~~~~~~~
Krem
●szklanka cukru
●400 ml mleka
●200 g masła
●łyżka mąki
●2 żółtka (jajka porządnie umyłam gąbką z kroplą płynu do mycia naczyń. Dopiero potem oddzieliłam żółtka od białek. Białka schowałam do lodówki, coś z nich wyczaruje jeszcze) 😉
●opakowanie budyniu waniliowego
●aromat waniliowy – kilka kropel
Proszek budyniowy wymieszać z mąką a następnie ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu dodając 400 ml mleka.
Gotowy budyń przełożyć do miski i zakryć go folią spożywczą w taki sposób, by stykała się ona z wierzchiem budyniu.
Następnie dobrze schłodzić. Masło utrzeć z żółtkami i dalej ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać aromat.
Krem podzielić na 3 części.
Biszkopt ciemny przekroić wzdłuż i:
1. Rozsmarować na nim pierwszą część kremu
2. Na kremie ułożyć jasny biszkopt.
3. Rozsmarować drugą cześć kremu.
4. Przykryć ciemnym biszkoptem.
5. Rozsmarować ostatnia część kremu.
Wierzch udekorowałam siekanymi ●orzechami włoskimi i ●płatkami migdałów 🙂
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/