Piekłam w blaszce o wymiarach: górne wymiary 31×15,5 cm , dolne 26,5×11. Ciasto wyszło mi dosyć wysokie, następnym razem spróbuję piec w blaszce węższej a trochę dłuższej.

~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~

Biszkopt ciemny

●szklanka (250ml) cukru – można mniej, można wymieszać z ksylitolem itd. jak kto woli 🙂

●szklanka mąki – użyłam Basia extra wypiek do biszkoptów

●6 białek – temp pokojowa

●6 żółtek – temp pokojowa

●2 łyżki kakao

●1 łyżeczka proszku do pieczenia

●opakowanie budyniu czekoladowego

Wszystko przygotowałam za pomocą robota kuchennego.

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Ubijać zaczęłam od najniższych obrotów i stopniowo podkręcałam do najwyzszych. Szczyptę soli dodałam, kiedy białka lekko spienyły się.

Ubite białka odłożyłam.

Przesiałam do jednej miski mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao. Żółtka utarłam z cukrem. Następnie po łyżce dodawałam mieszankę suchych składników nadal ucierając.

Na końcu powoli wmieszałam za pomocą szpatułki białka.

Formę natluscilam, obsypałam bułką tartą. Przelałam biszkopt i piekłam w 170 stopniach 35 minut (do suchego patyczka). Parę minut Studziłam przy uchylonym piekarniku, później biszkopt wyjęłam i Studziłam na kratce.

~~~~~~~~~~

Biszkopt jasny

●pół szklanki cukru

●4 białka

●4 żółtka

●skórka otarta z 1 cytryny bio

●sok z jednej cytryny bio

●10 łyżek mąki użyłam Basia extra wypiek do biszkoptów

●opakowanie kisielu cytrynowego

●łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubiłam na sztywno. Odłożyłam. Żółtka utarłam z cukrem, dodałam skórkę i sok z cytryny. (Cytryna bio ponieważ nie jest woskowana).

Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia połączyłam z żółtkami. Na koniec szpatułką wmieszałam do masy białka. Piekłam w tej samej blaszce co ciasto ciemne.

~~~~~~~~~~

Krem

●szklanka cukru

●400 ml mleka

●200 g masła

●łyżka mąki

●2 żółtka (jajka porządnie umyłam gąbką z kroplą płynu do mycia naczyń. Dopiero potem oddzieliłam żółtka od białek. Białka schowałam do lodówki, coś z nich wyczaruje jeszcze) 😉

●opakowanie budyniu waniliowego

●aromat waniliowy – kilka kropel

Proszek budyniowy wymieszać z mąką a następnie ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu dodając 400 ml mleka.

Gotowy budyń przełożyć do miski i zakryć go folią spożywczą w taki sposób, by stykała się ona z wierzchiem budyniu.

Następnie dobrze schłodzić. Masło utrzeć z żółtkami i dalej ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać aromat.

Krem podzielić na 3 części.

Biszkopt ciemny przekroić wzdłuż i:

1. Rozsmarować na nim pierwszą część kremu

2. Na kremie ułożyć jasny biszkopt.

3. Rozsmarować drugą cześć kremu.

4. Przykryć ciemnym biszkoptem.

5. Rozsmarować ostatnia część kremu.

Wierzch udekorowałam siekanymi ●orzechami włoskimi i ●płatkami migdałów 🙂

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/