Przy Sobocie zwykle wstawiam rosołek a dzisiaj dodatkowo natchnęło mnie, by z obierek, z warzyw, które wykorzystałam do rosołu, zrobić domową Jarzynkę.
700 g obierek i innych resztek warzyw (warzywa najlepiej bio, bardzo dobrze umyte, u mnie były to obierki od Pietruszki, marchewki, korzenia selera, końcówki selera naciowego, kawałek czerwonej papryki, cukinii, kawałek kapusty, kawałek brokuła)
Warzywa dobrze rozdrobnilam z ząbkiem czosnku , można Rozdrobnić je w malakserze lub Thermomixie.
Do warzyw dodalam odrobinę wody 50 g, 30g oliwy z oliwek, 40 g soli , pieprz czarny.
Podsmażyłam do momentu odparowania wody.
Po podsmazeniu całość porządnie zblendowałam na gładką masę.
Koncentrat taki można zamrozić i wykorzystywać do zup, sosów i innych dań 🙂
To takie zerowaste i bardzo przypadło mi do gustu 🙂
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162
A także na Instagramie 👇
https://instagram.com/kuchnianaluzie?igshid=NzZlODBkYWE4Ng%3D%3D&utm_source=qr