Gotujemy 100 g białego ryżu a w tym czasie szykujemy:
280 g białej kapusty
70 g marchewki
70 g cebuli
2 Ząbki czosnku
Poszatkować wszystko.
Poszatkowane warzywa skropić 20 g oliwy i podsmazyc.
Do podsmażonych warzyw dodać ugotowany ryż, 380 g mięso mielone, 2 jajka, majeranek, pieprz i sól. Wymieszać . Dodać 2 czubate łyżki kaszy manny lub mąki kukurydzianej . Wymieszać. Formować owalne kotlety i gotować na parze.
Można upiec w piekarniku , jednakże przed pieczeniem przygotowałabym najpierw sos i gołąbki piekła w przygotowanym sosie bez przykrycia w 180 stopniach godzinę czasu. Jeżeli gołąbki zaczęłyby się rumienić , wierzch nakrylabym folią aluminiową .
Swoje gołąbki ugotowałam na parze przy pomocy thermomixa. Wyszły rewelacyjnie 🙂
Sos
150 g cebuli
1 papryka czerwona
3 Ząbki czosnku
25 g koncentratu pomidorowego
2 suszone śliwki bądź morele
2 suszone grzyby
15 g mąki\skrobii kukurydzianej
250 g wody
Przyprawa uniwersalna
Cebulę, paprykę i czosnek drobno pokroić. Dodać wodę, koncentrat pomidorowy, śliwki, grzyby i przyprawę uniwersalną.
Gotować ok 30 minut od chwili zagotowania , pod przykryciem , na niskiej mocy palnika.
jeżeli zostało dużo wody, zdjąć pokrywkę i zwiększyć moc palnika by woda częściowo odparowała następnie wszystko razem bardzo dokładnie zblendować na gładki sos i zagęścić mąką bądź skrobią kukurydzianą wymieszaną z odrobiną zimnej wody . Po zagęszczeniu minutę jeszcze podgotowac.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162
A także na Instagramie 👇
https://instagram.com/kuchnianaluzie?igshid=NzZlODBkYWE4Ng%3D%3D&utm_source=qr