Kochani moi przepis dla Was dzisiaj na pulpety rybne. Przygotowałam dwie wersje przepisu, do przygotowania w zwykłych garnkach a także do przygotowania w Thermomixie. 

Składniki do przygotowania potrawy w zwykłych garnkach:

500 g ryby mielonej

1 cebula

5-6 sztuk suszonych miękkich moreli

60 g bułki tartej/mąki kukurydzianej

2 jajka

1,5 łyżeczki tymianku suszonego

3 płaskie łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

Mielone mięso ryby mieszamy z pozostałymi składnikami. Gotujemy na parze bądź smażymy na patelni z dodatkiem oleju. 

Sos:

Puszka drobno krojonych pomidorów

15 g mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka mieszanych ziół( u mnie mieszanka zioł włoskich)

Łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

Pieprz czarny 

Wszystkie składniki zagotowujemy mieszając ok 5 minut następnie dokładnie blendujemy. 

Przepis na danie do przygotowania w thermomixie:

500 g filetow ryby w całości

1 cebula

5-6 sztuk suszonych miękkich moreli

60 g bułki tartej/mąki kukurydzianej

2 jajka

1,5 łyżeczki tymianku suszonego

3 płaskie łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego

1200 g wody

20 g oleju 

200 g ryżu

200 g mieszanych warzyw (np marchew brokuł czy nawet seler naciowy lub kalarepa)

Sos:

Puszka drobno krojonych pomidorów

15 g mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka mieszanych ziół( u mnie mieszanka zioł włoskich)

Łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

Pieprz 

do naczynia miksującego włożyć rybę, cebulę pokrojoną na ćwiartki, połówki suszonych morelii, bułke tarta bądź mąke kukurydziana, jajka, tymianek, sól i pieprz czarny. Rozdrobnić 10 s/obr 7 .

Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma oraz wkład Varomy. Uformować pulpety i poukładać na Varomie. 

Umyć naczynie miksujące.

Do naczynia miksującego włożyć kawałki mieszanych warzyw , rozdrobnić 4s/obr5

rozdrobnione warzywa przełożyć do koszyczka.

do naczynia miksującego wlać wodę, olej , włożyć Koszyczek z rozdrobnionymi warzywami, odważyć do niego Ryż , dodać łyżeczkę soli, wymieszać aby zmoczyć wszystkie ziarna ryżu.

Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Gotować na parze 26 minut/Varoma/obr1. 

zdjąć  przystawkę Varoma, odłożyć, opróżnić naczynie miksujące i przygotować sos:

do naczynia miksującego włożyć pomidory z puszki, mąkę ziemniaczaną , mieszankę ziół,  cukier, sól i pieprz. 3min/100*C/obr1

Rozdrobnić 30s/obr 5-8/ stopniowo zwiększając obroty. 

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=