Kochani moi przepis dla Was dzisiaj na pulpety rybne. Przygotowałam dwie wersje przepisu, do przygotowania w zwykłych garnkach a także do przygotowania w Thermomixie.
Składniki do przygotowania potrawy w zwykłych garnkach:
500 g ryby mielonej
1 cebula
5-6 sztuk suszonych miękkich moreli
60 g bułki tartej/mąki kukurydzianej
2 jajka
1,5 łyżeczki tymianku suszonego
3 płaskie łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
Mielone mięso ryby mieszamy z pozostałymi składnikami. Gotujemy na parze bądź smażymy na patelni z dodatkiem oleju.
Sos:
Puszka drobno krojonych pomidorów
15 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mieszanych ziół( u mnie mieszanka zioł włoskich)
Łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
Pieprz czarny
Wszystkie składniki zagotowujemy mieszając ok 5 minut następnie dokładnie blendujemy.
Przepis na danie do przygotowania w thermomixie:
500 g filetow ryby w całości
1 cebula
5-6 sztuk suszonych miękkich moreli
60 g bułki tartej/mąki kukurydzianej
2 jajka
1,5 łyżeczki tymianku suszonego
3 płaskie łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
1200 g wody
20 g oleju
200 g ryżu
200 g mieszanych warzyw (np marchew brokuł czy nawet seler naciowy lub kalarepa)
Sos:
Puszka drobno krojonych pomidorów
15 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mieszanych ziół( u mnie mieszanka zioł włoskich)
Łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
Pieprz
do naczynia miksującego włożyć rybę, cebulę pokrojoną na ćwiartki, połówki suszonych morelii, bułke tarta bądź mąke kukurydziana, jajka, tymianek, sól i pieprz czarny. Rozdrobnić 10 s/obr 7 .
Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma oraz wkład Varomy. Uformować pulpety i poukładać na Varomie.
Umyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć kawałki mieszanych warzyw , rozdrobnić 4s/obr5
rozdrobnione warzywa przełożyć do koszyczka.
do naczynia miksującego wlać wodę, olej , włożyć Koszyczek z rozdrobnionymi warzywami, odważyć do niego Ryż , dodać łyżeczkę soli, wymieszać aby zmoczyć wszystkie ziarna ryżu.
Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami. Gotować na parze 26 minut/Varoma/obr1.
zdjąć przystawkę Varoma, odłożyć, opróżnić naczynie miksujące i przygotować sos:
do naczynia miksującego włożyć pomidory z puszki, mąkę ziemniaczaną , mieszankę ziół, cukier, sól i pieprz. 3min/100*C/obr1
Rozdrobnić 30s/obr 5-8/ stopniowo zwiększając obroty.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/profile.php?id=100031027107162
A także na Instagramie 👇