Podałam z ziemniakami i brokułem gotowanym na parze.
800 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego
2 cebule szalotki
2 Ząbki czosnku
Majeranek tymianek
2 szklanki bulionu
Szklanka śmietanki 30%
cebulę poszatkować i podsmażyć. Dodać do mięsa cebulę i przeciśnięty przez Praske Czosnek , majeranek i Tymianek, masę wyrobić i formować kotleciki w kształcie wałka.
kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego Wysmarowanego tłuszczem i piec w piekarniku do zrumienienia około 30 min.
przełożyć następnie do wysokiego naczynia i zalać gorącym bulionem i śmietaną, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 min.
po upływie 15 min zdjąć pokrywkę i zredukować sos czyli zwiększyć moc palnika i gotować aż woda odparuje do pożądanej konsystencji sosu. Dodatkowo do sosu dodałam przeciśnięte przez praskę 3 Ząbki czosnku.
zagęściłam skrobią kukurydzianą 👌👌👌
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇