Zrobiłam do tego ciasta dwa podejścia , ponieważ za pierwszym niestety wyszedł mi zakalec ale nie poddałam się, poprawiłam błędy i za drugim razem się udało 💪🤗😁
ciasto robiłam przy pomocy thermomixa.
Za pierwszym razem popełniłam 3 błędy.
I składniki prosto z lodowki
II zbyt duża blacha
III w trakcie przygotowywania okazało się że mam przeterminowaną śmietanę , przerwałam przygotowywanie , mąż pojechał do sklepu i przywiózł.. przeterminowaną śmietanę 😂 zatem ponownie pojechał , wymienił . W tym czasie do połowy zrobione ciasto czekało…. I to na pewno też był błąd.
Przy drugim podejściu miałam wszystkie składniki w temp pokojowej, odpowiednio dobraną blaszkę a raczej naczynie żaroodporne no i podczas przygotowywania nie robiłam żadnych przerw 🙂 no i się udało 🙂 było pysznie ! 🙂
100 g masła bardzo miękkiego
250 g mąki tortowej
200 g cukru
3 jajka temp pokojowa
1 ekologiczna pokrojona w kawałki pomarańcza razem ze skórką
130 g śmietanki 30%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Forma do pieczenia 30×20
Do kielicha blendera wrzucić pokrojoną w kawałki ze skórką pomaranczę , jajka, cukier zmiksować ok 3 minut na gładką masę. (Thermomix w tym momencie podgrzał te składniki do 37 stopni) .
Nagrzać piekarnik do 180 stopni
Dodać masło i śmietanę szybko ale.dokladnie wymieszać ok 5 sek .
Dodać mąkę, proszek.do pieczenia i sól. Wymieszać szybko i dokładnie 15 sek.
Masę przelać do naczynia w którym będzie się pieklo i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika . Piec ok 45 minut, do suchego patyczka .
Szybkie, bardzo smaczne pomarańczowe ciasto . 🙂 Polecam serdecznie 🙂 👌
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇