6 kotletów schabowych bez kości
przyprawy sól pieprz ziele angielskie listek laurowy
posiekana natka pietruszki
6 plastrów szynki konserwowej
Oliwa z oliwek
250 g pieczarek
1 cebula szalotka
ogórki kiszone
2 czubate łyżki śmietany 12%
2 łyżki skrobii kukurydzianej do zagęszczenia , można dodać mąki ziemniaczanej albo zwykłej pszennej

Kotlety cienko rozbiłam tłuczkiem oprószyłam solą i pieprzem, posypałam natką pietruszki.
Na każdym kotlecie położyłam plaster szynki, można dodać jeszcze kawałek ogórka kiszonego.
Zrolowałam i obsmażyłam z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Zrazy można spiąć wykałaczką.

mięso zdjęłam na talerz a na tej samej patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę a następnie dodałam pokrojone Pieczarki i również smażyłam parę minut.

następnie dodałam mięso , zalałam 500 ml bulionu, dodałam listek laurowy i ziele angielskie i dusiłam pod przykryciem 40 min.
Po tym czasie mięso wyjęłam ponownie na talerz i zagęściłam sos:
Śmietanę wymieszałam z odrobiną wody następnie dodałam do niej skrobie kukurydzianą nie mylić z mąką kukurydzianą.
dobrze wymieszałam i dodałam kilka łyżek gorącego mięsnego wywaru , znowu wymieszałam i powoli, mieszając wywar, wlewałam mieszaninę.
Zagotowałam i w ten sposób sos się zagęścił.

Jeżeli chcesz dodać mąki ziemniaczanej to dodaj jej mniej niż 2 Łyżki, gdyż mąka ziemniaczana ma to do siebie, że w przypadku gdy dodamy jej zbyt dużo, powstaje Kisiel 🤷🏼‍♀️

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=