1 kg szynki
18 g peklosoli

Mięso pokroić w dużą kostkę. Wyrobić porządnie z peklosolą i 50 ml lodowatej wody. Wyrabiać około 15 min dłońmi. ja posłużyłam się robotem kuchennym dzięki temu wyrabianie przebiegło bardzo dokładnie.

Przełożyć mięso do miski, zakryć i odstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie 1/4 mięsa zmielić i ponownie wszystko razem wyrobić około 5 min , można dodać odrobinkę lodowatej wody.

Mięso następnie przełożyć do woreczka, wstawić do szynkowaru.
szynkowar zanurzyć w garnku z zimną wodą i rozpocząć parzenie na niewysokiej mocy palnika , kontrolować temperaturę wody która powinna oscylować w granicach 75°C do momentu aż wsad osiągnie temperaturę 68°C.
po osiągnięciu tej temperatury szynkowar zanurzyć w garnku z zimną wodą, otworzyć wieczko, wyjąć docisk, tak zwaną sprężynę i wystudzić. Odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 h.

Kanapki zrobiłam z sałatą, serem żółtym, wędlina, awokado, rzodkiewką i posypałam czarnym sezamem. Do tego pomidorki, cebula, pieprz, sól , kulki mozzarelli.

Ojj pysznie było 🙂 👌

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=