Składniki:
1 l wody
jeden kalafior
jeden brokuł
150 g śmietany 12%
dwie Łyżki skrobi kukurydzianej nie mylić z mąką
sól pieprz do smaku
Kostka Warzywna o dobrym składzie

kalafior i brokuł dzielimy na różyczki gotujemy w 1 l wody z dodatkiem kostki warzywnej, pieprzu i soli około 20 min. następnie Wyciągamy z garnka kilka różyczek brokuła i kalafiora odkładamy.

do zupy dodajemy 150 g śmietany 12 % wymieszanej z dwiema łyżkami skrobi kukurydzianej. Gotujemy całość jeszcze 5 minut.

Następnie przelewamy wszystko do kielicha blendera i blendujemy na gładką masę.

podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym , można też zupę posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Do zupy dodajemy też wcześniej oddzielone części warzyw.

Wersja na thermomix

Do naczynia miksujacego wlac 800 g wody

Dodać :

kostkę warzywną bio

600 g różyczek kalafiora

200 g brokułu

Sól pieprz

Założyć miarke, rozdrobnić 5 s/obr 5.

Zdjąć miarkę, nałożyć dolną przystawkę varomy , do varomy włożyć resztę różyczek brokułu i kalafiora. Nałożyć pokrywkę.

Gotować 20 min/100 stopni/obr 1.

Zdjąć varome, dodać śmietanę wymieszaną z skrobia, założyć varome, gotować 5min/100stopni/obr1

Zdjąć varome. Nałożyć miarkę. Zmiksować 1min30sek/obr5-9/stopniowo zwiększając obroty.

podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym , można też zupę posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Do zupy dodajemy też ugotowane w varomie różyczki brokułu i kalafiora.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=