Składniki:
1 l wody
jeden kalafior
jeden brokuł
150 g śmietany 12%
dwie Łyżki skrobi kukurydzianej nie mylić z mąką
sól pieprz do smaku
Kostka Warzywna o dobrym składzie
kalafior i brokuł dzielimy na różyczki gotujemy w 1 l wody z dodatkiem kostki warzywnej, pieprzu i soli około 20 min. następnie Wyciągamy z garnka kilka różyczek brokuła i kalafiora odkładamy.
do zupy dodajemy 150 g śmietany 12 % wymieszanej z dwiema łyżkami skrobi kukurydzianej. Gotujemy całość jeszcze 5 minut.
Następnie przelewamy wszystko do kielicha blendera i blendujemy na gładką masę.
podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym , można też zupę posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Do zupy dodajemy też wcześniej oddzielone części warzyw.
Wersja na thermomix
Do naczynia miksujacego wlac 800 g wody
Dodać :
kostkę warzywną bio
600 g różyczek kalafiora
200 g brokułu
Sól pieprz
Założyć miarke, rozdrobnić 5 s/obr 5.
Zdjąć miarkę, nałożyć dolną przystawkę varomy , do varomy włożyć resztę różyczek brokułu i kalafiora. Nałożyć pokrywkę.
Gotować 20 min/100 stopni/obr 1.
Zdjąć varome, dodać śmietanę wymieszaną z skrobia, założyć varome, gotować 5min/100stopni/obr1
Zdjąć varome. Nałożyć miarkę. Zmiksować 1min30sek/obr5-9/stopniowo zwiększając obroty.
podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym , można też zupę posypać prażonymi na patelni płatkami migdałów. Do zupy dodajemy też ugotowane w varomie różyczki brokułu i kalafiora.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇