Gulasz
Do przygotowania użyłam najwyższej jakości mięsa z szynki zrazowej firmy Zakłady Mięsne Stanisławów , mięsko od polskich dostawców , rozbierane na miejscu co gwarantuje doskonałą świeżość i jakość

750 g wieprzowiny u mnie od Zakłady Mięsne Stanisławów
250 g cebuli szalotki
25 g mąki ziemniaczanej (można pszennej)
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Pieprz i sól, papryka słodka

Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Obsypać solą, pieprzem i papryką słodką.
Rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, następnie dodać poszatkowaną cebulę, smażyć jeszcze kilka chwil do zeszklenia cebuli.
Dobrze wymieszać, oprószyć mąką i zalać wodą do przykrycia mięsa, dusić pod przykryciem około 90 min.

Placki ziemniaczane
750 g ziemniaków mączystych
3 cebule
2-3 Ząbki czosnku
1 Jajko
1,5-2 łyżek mąki ziemniaczanej
sól pieprz
Przyprawa curry
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i utrzeć na Tarce o dużych otworach. Na tej samej tarce utrzeć obraną cebulę. Połączyć z ziemniakami, dodać przeciśnięty przez praskę Czosnek, jajo i przesianą mąkę ziemiaczaną. Wymieszać, przyprawić solą, curry i pieprzem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką małe porcje masy ziemniaczanej, formować cienkie placuszki.

Surówka z kiszonego ogórka

5 większych ogórków kiszonych
1 jabłko
1 duża cebula
Natka pietruszki
1 łyżka oleju z oliwek
Sól pieprz

ogórki zetrzyj na Tarce o grubych oczkach przełóż na Sito do odcieknięcia.
Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokrój w kosteczkę.
Pietruszkę posiekaj ilość wedle uznania, u mnie kilka gałązek.
Wymieszać całość z olejem i doprawić do smaku.

Współpraca Zakłady Mięsne Stanisławów

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://instagram.com/kuchnianaluzie.pl?igshid=YmMyMTA2M2Y=