Szukasz przepisu na idealną, poniedziałkową pomidorową z wczorajszego niedzielnego rosołu 🤔 ? To przepis dla ciebie 🙂
Rosół z kury
1,5 kg kury w kawałkach
2 duże cebule z łupinami grubo posiekane
3 l wody
2 Marchewki średniej wielkości pokrojone w grubą kostkę
2 łodygi selera naciowego z liśćmi pokrojone w drobną kostkę
12 ziarenek czarnego pieprzu
Świeże zioła : pietruszka z łodygą , tymianek
Ziele angielskie listek laurowy
nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C wkładamy kawałki kury i cebulę do dużej brytfanny i pieczemy 50 min aż wszystko zbrązowieje .
przekładamy kurę i cebulę do dużego garnka Wlewamy do garnka wodę, wkładamy Jarzyny, zioła, listek laurowy , ziele angielskie, pieprz, powoli zagotowujemy
Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej 3 h na wolnym ogniu bez przykrycia ,
jeśli trzeba łyżką zbieramy szumowiny
Rosol przecedzamy przez gęste Sito i odrzucamy twarde części.
Studzimy, zebrałam z wierzchu ostygły tłuszcz.
Pomidorowa
1 kg pomidorów
1 łyżka oleju
1 posiekana Cebula
1 przeciśnięty Ząbek czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 l rosołu z kury
sól i pieprz
pół łyżeczki cukru
pomidory ponacinałam na krzyż u nasady, zanurzyłam na 2 min we wrzątku i obralam ze Skórki .
pokroiłam w kostkę,
rozgrzałam olej w garnku, dodałam cebule i Czosnek , dusiłam około 5 min.
dodałam pomidory i przecier pomidorowy i gotowałam wolno pod przykryciem 10 min.
dodałam wywar z kury, sól pieprz i cukier i dalej gotowałam 5 min pod przykryciem.
zmiksowałam zupę porcjami w robocie kuchennym.
Podałam z makaronem bazyliowym firmy Nudle Śląskie – Makarony Rzemieślnicze (współpraca)
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇