Hejka Kochani, pieczeń z mięsa mielonego w sosie koperkowym, pyszna na kanapki ale do obiadu też pychota 👌 jedna potrawa a smaczna na zimno i ciepło , uwielbiam takie jedzonko 👍😁
2 Ząbki czosnku
80 g cebuli
800 g wieprzowego mięsa mielonego
2 jajka
1 łyżeczka soli
Pieprz czarny, pieprz ziołowy
Natka pietruszki
10 g koperku
50 g cebuli
30 g masła
300 ml wody
1 kostka bio bulionu warzywnego
200 g śmietany 18 %
Mąka pszenna lub ziemniaczana
Mięso mielone mieszamy z drobno poszatkowaną cebulą, jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę , natką pietruszki, łyżeczką soli i pieprzem czarnym a także ziołowym.
Dobrze wyrobione mięso przełożyłam do dwóch bio foremek z kakaowca (przesuń zdjęcie w bok) .
Gotowałam w tych foremkach na parze 50 minut.
Można spróbować upiec w piekarniku. 180 stopni ok godzinki .
Przygotować w międzyczasie sos.
W garnku z grubym dnem podsmażyć na maśle poszatkowaną cebulę , dolać wodę i kostkę bulionu warzywnego bio. Zagotować.
Do śmietany wlać kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszać . Hartujemy w ten sposób śmietanę, następnie całą śmietanę przelać do garnka z bulionem, dodać koperek.
Na niskiej mocy palnika podgrzewać ale nie doprowadzać już do wrzenia.
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej wymieszać starannie by nie było grudek w odrobinie zimnej wody, powstałą mieszaninę dodać do bulionu ze śmietaną i koperkiem.
Podgrzewać mieszając aż sos zgęstnieje.
Przepis kochani jest dostępny na platformie cookidoo : mięsne medaliony z mięsa mielonego w sosie koperkowym.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇