składniki
sól i czarny pieprz
350 g makaronu rurki
450 ml mleka
50 g masła
3 Łyżki mąki pszennej lub mąki z tapioki
2 łyżeczki musztardy
200 g sera w kostce najlepiej sera cheddar
3 pomidory
400 g fasolki szparagowej
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Lekko skrop go oliwą i odłóż na bok.
Przygotuj sos w dużym garnku umieść mleko, masło i mąkę. Ostrożnie podgrzej, doprowadź do wrzenia ubijając trzepaczką aż masa się zagotuje i zgęstnieje.
Dodaj musztardę gotuj około minuty ciągle mieszając.
Zetrzyj ser. Połowę dodaj do sosu w garnku i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos dodaj do ugotowanego makaronu, wymieszaj po czym przełóż do płytkiego naczynia do zapiekania.
Pokrój pomidory w cienkie plastry i ułóż je na wierzchu makaronu a potem posyp resztą startego sera. Zapiekaj pod gorącą grzałką najlepiej z funkcją grilla aż wierzch stanie się złoto brązowy.
Podałam z fasolką szparagową ❤️
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇