Kartoflanka i przepis na nią👇
Kawałek wieprzowego boczku wędzonego
Można dodać również kawałek kiełbaski np slaskiej
Cebula
Ziemniaki ok 5 większych
2 marchewki
Kawałek selera
1 pietruszka
Kawałek pora
Zasmazka: łyżka masła, łyżka mąki u mnie ryżowej można pszennej
Przyprawy: Przyprawa uniwersalna Bio u mnie 2 łyżeczki, sól pieprz , papryka słodka wędzona u mnie łyżeczka, papryka słodka łyżeczka, szczyptę kurkumy, majeranek łyżka , 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, kawałek startego na tarce imbiru
Boczek wraz z kiełbasą lub bez, kroimy w kawałki i podsmażamy, dodajemy cebulę chwilę przesmażamy.
warzywa oprócz ziemniakow drobno szatkujemy, ja zrobiłam to w szatkownicy marki Kohersen Polska , z której jestem bardzo zadowolona, świetnie radzi sobie z tego typu zadaniami , tu można ją zobaczyć 👇
Podsmazamy wraz z ziemniakami pokrojonymi w większą kostkę na tej samej patelni gdzie podsmażony był Boczek .
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody wraz ze wszystkimi przyprawami.
Po 30 min dodajemy podsmażony Boczek z cebulą .
robimy zasmażkę: na patelni roztapiamy jedną łyżkę masła dodajemy jedną łyżkę Mąki, mieszamy , Wlewamy dwie Łyżki zupy i znowu mieszamy i przelewamy do garnka zagotowujemy i wsio, zajadamy 👌
Współpraca www.kohersen.pl
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇