Jeśli macie ochotę na pyszne, czekoladowo-orzechowe ciasto , ten przepis jest właśnie dla Was 😍
Składniki:
400 g mlecznej czekolady
280 g gorzkiej czekolady o zawartości minimum 70% kakao
1,5 łyżeczki Żelatyny zalanej 40 g wody
1 laska wanilii
500 g śmietany 36%
200 g masła orzechowego
200 g cukru pudru
420 g masła
3 jajka
¼ Łyżeczki soli
50 g kakao naturalnego niesłodzonego
100 g mąki pszennej, ja użyłam bezglutenowego Multi Mix od incola
30 g skrobi ziemniaczanej
100 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
125 g Płatków kukurydzianych Miodowych, ja użyłam zwykłych bezglutenowych Płatków kukurydzianych
——————————-
300 g mlecznej czekolady rozdrobnić, odstawić.
1,5 łyżeczki żelatyny zalać 40 g zimnej wody. Odstawić.
Do miseczki przełożyć 100 g masła orzechowego.
Przygotować 250 g śmietany 36 %.
1 laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać łyżeczką ziarna.
Do garnka włozyc ziarna wanilii i 250 g śmietany, mieszając podgrzewać ale nie doprowadzac do wrzenia.
W tym czasie żelatynę przelać na sitko i odsączyć od wody, dodać ją następnie do garnka wraz z rozdrobnioną czekoladą i 100 g masła orzechowego. Nie gotować już i dobrze wymieszać. Przełożyć do miski, zakryć folią spożywczą i odlozyc do lodówki na minimum 4 godziny.
——————–
Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
80 g gorzkiej czekolady rozdrobnić i roztopić w większym rondlu na niewielkiej mocy palnika. Nie podgrzewać już i Dodać cukier puder, 3 jajka, 220 g miękkiego masła, sól i 50 g kakao. Wymieszac. Dodać mąkę i skrobię. Wymieszać, przełożyć do formy, Wierzch wyrównać. Piec ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, ciasto ma konsystencję brownie, po wystudzeniu lekko stwardnieje. Formę z ciastem odstawić do ostudzenia na około 40 min , po tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu.
——————–
Orzeszki ziemne rozdrobnić, odstawić.
Płatki kukurydziane rozdrobnić, odstawić.
100 g mlecznej czekolady rozdrobnić i roztopić na niskiej mocy palnika. Nie podgrzewając już, dodać 100 g Masła orzechowego. Wymieszać i dodać rozdrobnione płatki kukurydziane. Wymieszać. Przełożyć na ostudzone ciasto w formie, odłożyć do lodówki i poczekać dalej, aż czas chłodzenia wcześniej przygotowanego kremu upłynie (wspomniane wcześniej 4h).
———————-
Gdy miną już 4 h chłodzenia kremu orzechowego-czekoladowego, należy zmiksować go lekko mikserem i rozłożyć na zastygnietej warstwie chrupkiej ciasta. Formę następnie przykryć folią Spożywczą i odłożyć do lodówki na 40 min.
———————
100 g masla roztopić na niewielkiej mocy palnika.
Dodać 100 g rozdrobnionej gorzkiej czekolady, wymieszać i odstawić do przestygnięcia (30 minut)
Polewę rozprowadzić na zastygnietym kremie orzechowo-czekoladowym i posypać rozdrobnionymi wcześniej orzeszkami. Schłodzić przynajmniej 1 h.
Cookidoo : ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇