Zrobiłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Jeśli chcesz zrobić w większej, pomnóż wszystkie składniki x2

Spód
100 g biszkoptów (bezglutenowe lub inne)
60 g masła
2 łyżki cukru

Masa
2 jajka
2 żółtka
1/3 szklanki soku z cytryny
Pół szklanki cukru
25 g masła

Biszkopty rozkruszyć w malakserze.
Rozpuścić masło, dodać cukier i pokruszone biszkopty.
Zagnieść na jednolitą masę.
Małą tortownicę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą lub mąką kukurydzianą i wyłożyć ciasto.
Lekko podnieść boki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec 15 min.


Odstawic żeby Wystygło.


Jajka i żółtka rozkłócić i wlać sok z cytryny a także pol szklanki cukru (można mniej).
Mieszając podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje, wtedy dodać Masło.


Masę wylać na ciasto, przestudzić i wstawić do lodówki
Tuż przed podaniem udekorować plasterkiem cytryny a także miętą lub innymi listkami.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/