20 sztuk śliwek suszonych
70 g miękkiego masla
1 kg schabu

Marynata
4 łyżki oleju
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Wymieszałam ze sobą składniki marynaty.
Śliwki wymieszałam z masłem.

W schabie wycięłam tunel wzdłuż mięsa, wypełniłam śliwkami wymieszanymi z masłem. Następnie całe mięso zamarynowałam.


Mięso owinelam w papier do pieczenia a potem w folię aluminiową . Można odłożyć do lodówki na noc jednakże przed pieczeniem mięso należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej by nabrało temperatury pokojowej.

Schab piekłam owinięty w papier i folie aluminiową w 160 stopniach 1,5 h. Następnie przez 10 minut jeszcze, całkowicie odkryte.

Użyłam kochani schabu najwyższej jakości od http://www.zmstanislawow.pl

Jest to polska, rodzinna firma. Swoje sklepy firmowe prowadzą głównie na mazowszu, jednakże myślą o tym, by poszerzyć działalność o resztę wojewodztw.
Do firmy trafia polskie mięso, które na miejscu poddane zostaje rozbiorowi.
Gwarantuje to moi mili, świeżość i doskonałą jakość produktów.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/

Wpis dzięki współpracy z http://www.zmstanislawow.pl/