Ciasto
160 g mleka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
7 g drożdży suchych
3 żółtka
50 g miękkiego masla
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Do ciepłego mleka dodać cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wymieszać .
Dodać żółtka, maslo, ekstrakt i make. Wyrobić dobrze a następnie uformować kulę nakryć czysta ścierka i odstawić, na przynajmniej godzinę w ciepłe miejsce .

Masa makowa
200 g mielonego maku
20 g siekanych orzechów włoskich
20 g migdalow siekanych
50 g suszonych owoców (drodno pokrojonych)
140 g mleka
50 g cukru
30 g miodu
50 g rodzynek
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Pół łyżeczki ekstraktu naturalnego migdałowego
3 białka

Mielony mak, mleko, cukier i miód podgrzewać na wolnym ogniu ok 20 minut mieszając.

Dodać rozdrobnione orzechy, migdały, suszone owoce, rodzynki, kandyzowana skórkę pomarańczową, aromat migdałowy i cynamon. Wymieszać całość. Odstawić do ostudzenia.

Białka ubić, wmieszać lekko do masy makowej.

wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na dwie części.
pierwszą część Rozwałkować na kwadrat 40 x 40 cm.
na cieście rozsmarować pół masy Makowej.
pozostawić wzdłuż jednego boku nieposmarowany margines. zawinąć w Rulon kończąc na marginesie. ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż na pół prawie do samego końca. Zapleść spiralnie.

Warstwy z nadzieniem pozostać mają na wierzchu. Końce warkocza zawinąć pod spód. to samo zrobić z drugą częścią ciasta, oba warkocze umieścić na blaszce do pieczenia w odstępie 10 cm. Pozostawić do wyrośnięcia 20 minut.


Piec 30-35 minut do złotobrązowego koloru.
Polać lukrem i posypać skórką kandyzowaną.


Lukier
200 g cukru pudru
30 g gorącej wody.
Wymieszać.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/

Przepis pochodzi z platformy cookidoo: warkocz makowy.