5 g grzybow suszonych
100 g wrzącej wody do namoczenia grzybów
2 przeciśnięte przez praskę Ząbki czosnku
600 g kiszonej kapusty
1400 g wody
1 łyżeczka soli
700 g wędzonych żeberek
2 średnie marchewki
3 rozgniecione owoce jałowca
2 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
Ugotowane ziemniaki ilość wedle uznania
1/4 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki majeranku
Pieprz

Grzyby zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.
Jeżeli kapusta nie jest drobno pokrojona należy ja odcisnąć dokładnie (sok zachowac) i pokroić drobno. Jeżeli jest drobna to mimo to odciskamy ją, sok zachowujemy i nie kroimy jej juz po prostu 🤷‍♀️ 🙂

Do garnka wlać wodę, dodac sól, żeberka, marchewkę, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną kapustę. Gotować pod przykryciem na wolnej mocy palnika, od zagotowania 45 minut.

Po tym czasie wyjąć żeberka i marchewkę.
Dodać do zupy grzyby, wode z namaczania grzybów, kminek. Gotować 15 minut.

Mięso obrać od kości, marchewke pokroić.
Po 15 minutach dodać do zupy: czosnek, marchewkę, mięso z żeberek, majeranek, rozmaryn, pieprz i zachowany wcześniej sok z kapusty.
Chwilę podgotować, ok 10 minut od zagotowania.

W osobnym garnku ugotować ziemniaki .
Zupę podawac z ugotowanymi ziemniakami.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/

Przepis dostępny na platformie cookidoo: góralska kwaśnica.