Dzień dobry. Wrzucam smaczny pomysł na obiad ale i na kolację się sprawdzi.
Doskonały, gdy macie zaległe mięsko pieczone , np. z poprzedniego obiadu.

👇

350 g surowego makaronu (np rurek)
1 duża cebula
200 g zmielonych resztek gotowanego lub pieczonego mięsa
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bio
Pieprz ziołowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szklanka gęstego sosu beszamelowego
2 łyżki ostrego tartego sera
1 łyżka tartej bułki
2 łyżki masła

Sos beszamelowy
30 g masła
40 g mąki
1,5 szklanki mleka (poj. 250 ml)
Sól

Masło stopić. Wsypać mąkę . Ogrzewać na małym ogniu aż zacznie się pienić. Małym strumieniem wlewać zimne mleko ciągle mieszając do zgęstnienia. Gotować jeszcze kilka minut aż sos stanie się gładki i jednolity.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Posiekaną cebulę przesmażyć na łyżce masła na jasno brązowy kolor.
Dodać zmielone mięso i pikantnie przyprawić pieprzem a także przyprawą uniwersalną. Podsmażyć.

Dodać do makaronu, wsypać posiekaną nać pietruszki, łyżkę sara, wlać sos beszamelowy i wymieszać.
Całość przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Posypać z wierzchu resztą sera i tartą bułką a także poukładać kawałki masła.
Zapiec około 0,5 h w 200°C.

Kochani mięso którego użyłam pochodzi z firmy Zakłady Mięsne Stanisławów http://www.zmstanislawow.pl

Jest to polska, rodzinna firma. Swoje sklepy firmowe prowadzą głównie na mazowszu, jednakże myślą o tym, by poszerzyć działalność o resztę wojewodztw.
Do firmy trafia polskie mięso, które na miejscu poddane zostaje rozbiorowi.
Gwarantuje to moi mili, świeżość i doskonałą jakość produktów.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇

https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇

https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/

Wpis dzięki współpracy z www.zmstanislawow.pl