Rozgrzewająca, pyszna zupa z kapusty, krótko mówiąc Kapuśniak 👌😉
Mix słodkiej i świeżej kapusty w połączeniu z podsmażoną kiełbasą, a także warzywami daje naprawdę pyszny efekt.
Przekonajcie się Koniecznie sami i dajcie znać czy Wam smakowało.
Dla tych którzy mają thermomixa przepis dostępny na platformie cookidoo pod nazwą: Kapuśniak.
Poniżej przepis dla tych, którzy chcą ugotować zupkę w zwykłym garnku.
~~~~~~~~~~
150 g kapusty kiszonej drobno pokrojonej
80 g drobno pokrojonej cebuli
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
20 g oliwy z oliwek
100 g kapusty białej startej na tarce
60 g startej na tarce marchewki
700 g wody
2 łyżeczki vegety natur
Sól
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Pieprz
1 łyżeczka majeranku
1-2 szczypty kminku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 g drobno pokrojonych ziemniaków
150 g pokrojonej, podsmażonej kiełbaski
~~~~~~~~~~
Do garnka włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną cebulę oraz oliwę z oliwek.
Podsmażyć chwilę i dodać: Białą kapustę, Marchewkę, Vegete, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy.
Zalać całość 700 g wody. Rozpocząć gotowanie pod przykryciem. Od chwili zagotowania, gotować ok 15 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodać ziemniaki i znowu chwilę podgotować ok 10 minut. Następnie dodać Kapustę kiszoną, Kiełbasę i dolać wody. Ok 250 ml lub więcej.
Gotować 20 minut od chwili zagotowania, pod przykryciem na wolnym ogniu.
Na koniec dodać majeranek i kminek i chwilę jeszcze gotować, 5 minut.
Mega pysznie 👌