Rozgrzewająca, pyszna zupa z kapusty, krótko mówiąc Kapuśniak 👌😉

Mix słodkiej i świeżej kapusty w połączeniu z podsmażoną kiełbasą, a także warzywami daje naprawdę pyszny efekt.

Przekonajcie się Koniecznie sami i dajcie znać czy Wam smakowało.

Dla tych którzy mają thermomixa przepis dostępny na platformie cookidoo pod nazwą: Kapuśniak.

Poniżej przepis dla tych, którzy chcą ugotować zupkę w zwykłym garnku.

~~~~~~~~~~

150 g kapusty kiszonej drobno pokrojonej

80 g drobno pokrojonej cebuli

1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

20 g oliwy z oliwek

100 g kapusty białej startej na tarce

60 g startej na tarce marchewki

700 g wody

2 łyżeczki vegety natur

Sól

3 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

Pieprz

1 łyżeczka majeranku

1-2 szczypty kminku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

150 g drobno pokrojonych ziemniaków

150 g pokrojonej, podsmażonej kiełbaski

~~~~~~~~~~

Do garnka włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną cebulę oraz oliwę z oliwek.

Podsmażyć chwilę i dodać: Białą kapustę, Marchewkę, Vegete, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy.

Zalać całość 700 g wody. Rozpocząć gotowanie pod przykryciem. Od chwili zagotowania, gotować ok 15 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie dodać ziemniaki i znowu chwilę podgotować ok 10 minut. Następnie dodać Kapustę kiszoną, Kiełbasę i dolać wody. Ok 250 ml lub więcej.

Gotować 20 minut od chwili zagotowania, pod przykryciem na wolnym ogniu.

Na koniec dodać majeranek i kminek i chwilę jeszcze gotować, 5 minut.

Mega pysznie 👌