Cześć, witajcie drodzy moi 🙂

Pędzę dziś do Was z przepisem na pyszne, zapiekane mięsko w sosie pieczarkowym. Świetnie smakuje podane z ziemniakami albo z kaszą.

Powiem Wam, że my zjedliśmy z dodatkiem surowych warzyw w sosie winegret i też było pysznie.

Pomysł dla Was Kochani, może się Wam spodoba. Dajcie znać w komentarzu czy preferujecie takie potrawy 😘

500 g piersi indyka

300 g pieczarek

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki masła

250 g mrożonych brokułów

2 łyżki mąki

pół szklanki bulionu z kurczaka

pół szklanki śmietany 30%

100 g startego żółtego sera

przyprawy sól i pieprz do smaku

Mięso pokroiłam w cieniutkie plasterki małej wielkości. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grube plastry.

Różyczki brokułów podgotowałam lekko na parze ale tak by były jeszcze pół twarde 🙂

W rondlu rozgrzałem tłuszcz – łyżka oliwy i łyżka masła. Smażyłam przez około 5 minut pokrojone pieczarki. Następnie zalałam je bulionem i zagotowałam, potem dołożyłam mięso i dusiłam na wolnym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem, do czasu aż mięso było półmiękkie.

Zaprawiłam śmietaną wymieszaną z mąką czyli – do zimnej śmietany włożyłam dwie łyżki mąki i porządnie wymieszałam, następnie wlałam do gorącego wywaru z pieczarkami. Mieszałam aż powstał gęsty sos.

Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyłam najpierw brokuły potem mięso z sosem, następnie wierzch posypałam startym serem.

Naczynie wstawiłam do rozgrzanego do 250 stopni C piekarnika, na górną półkę.Zapiekałam około 10-15 minut, gdy ser się zrumienił wyjęłam i podałam.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/