Cześć, witajcie drodzy moi 🙂
Pędzę dziś do Was z przepisem na pyszne, zapiekane mięsko w sosie pieczarkowym. Świetnie smakuje podane z ziemniakami albo z kaszą.
Powiem Wam, że my zjedliśmy z dodatkiem surowych warzyw w sosie winegret i też było pysznie.
Pomysł dla Was Kochani, może się Wam spodoba. Dajcie znać w komentarzu czy preferujecie takie potrawy 😘
500 g piersi indyka
300 g pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
250 g mrożonych brokułów
2 łyżki mąki
pół szklanki bulionu z kurczaka
pół szklanki śmietany 30%
100 g startego żółtego sera
przyprawy sól i pieprz do smaku
Mięso pokroiłam w cieniutkie plasterki małej wielkości. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grube plastry.
Różyczki brokułów podgotowałam lekko na parze ale tak by były jeszcze pół twarde 🙂
W rondlu rozgrzałem tłuszcz – łyżka oliwy i łyżka masła. Smażyłam przez około 5 minut pokrojone pieczarki. Następnie zalałam je bulionem i zagotowałam, potem dołożyłam mięso i dusiłam na wolnym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem, do czasu aż mięso było półmiękkie.
Zaprawiłam śmietaną wymieszaną z mąką czyli – do zimnej śmietany włożyłam dwie łyżki mąki i porządnie wymieszałam, następnie wlałam do gorącego wywaru z pieczarkami. Mieszałam aż powstał gęsty sos.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego włożyłam najpierw brokuły potem mięso z sosem, następnie wierzch posypałam startym serem.
Naczynie wstawiłam do rozgrzanego do 250 stopni C piekarnika, na górną półkę.Zapiekałam około 10-15 minut, gdy ser się zrumienił wyjęłam i podałam.
Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/
A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/