Gotowane mięso wieprzowe w słodko-kwaśnej marynacie

Skladniki:
●500 g mięsa wieprzowego użyłam od szynki
●4 łyżki płynnego miodu
●2 łyżki sosu sojowego
●2 łyżki octu winnego
●140 g koncentratu pomidorowego

●szczypta mieszanych ziół suszonych, użyłam: tymianku, szałwii, majeranku, oregano, suszonej natki pietruszki
●szczypta przyprawy chili
●dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
●6 łyżek zimnej wody

Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam na plasterki. Każdy plasterek lekko zbiłam tłuczkiem.
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam. Natarłam nią każdy plaster mięsa i Odłożyłam do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Jeśli nie masz tyle czasu, odłóż chociaż na dwie godziny.

Po tym czasie mięso wraz z marynatą umieściłam w garnku, podlałam jeszcze odrobinką wody, doprowadziłam do wrzenia i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny, do miękkości mięsa.

Mięsko jest soczyste, nie ma mowy o tym by „wchodziło w zęby”  😂

Sałatka z kapusty pekińskiej

● mała kapusta pekińska

●mały ogórek świeży

●pół czerwonej papryki

●dwa pomidory sparzone i obrane ze skórki

●pół puszki kukurydzy konserwowej

●biała część małego pora

●natka pietruszki

●3 łyżki majonezu

●trzy łyżki sosu winegret – akurat nie miałam więc zrobiłam swój domowy używając 3 łyżek oleju z pestek dyni, 1 łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu a także dwóch przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

Kapustę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w cienkie paseczki i przełożyłam do salaterki. Polałam sosem winegret, następnie odłożyłam do lodówki.Pokroiłam ogórki w półplasterki, paprykę w paseczki, pomidory w ósemki, por w cienkie krążki i wszystko dodałam do kapusty.Kukurydzę odsączyłam i również dołożyłam do kapusty. Całość wymieszałam z majonezem a także posypałam zieleniną.

Marchewka z groszkiem

Przyrządziłam w thermomixie, przepis dostępny na platformie cookidoo pod nazwą: Marchewka z groszkiem na ciepło

500 g marchewki pokrojonej w drobną kosteczkę

60 g masła

100 g wody

Sól, cukier

5-10 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

150 g zielonego groszku mrożonego

Marchewkę z masłem, solą, cukrem i wodą gotować pod przykryciem do miękkości.

Dodać mąkę ziemniaczaną i groszek i gotować jeszcze z 10 minut do miękkości groszku.

Dodany groszek nie powinien być zmrożoną bryłą. Jeżeli taki jest, przed dodaniem go do marchewki, opłucz go pod bieżącą ciepłą wodą.

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem toZapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/