Dzień dobry 🙂

Wczoraj na słodko, dzisiaj trochę na wytrawnie. Przedstawiam pomysł na pyszny i szybki obiadek jakim jest makaron z gulaszem z indyka z przepyszną sałatką z kapusty pekińskiej

~~~~~~~~~~

Składniki na gulasz

●500 g mięsa z indyka użyłam z nogi

●2 pomidory sparzone i obrane ze skórki

●dwie papryki

●łyżka koncentratu pomidorowego

●pół puszki kukurydzy

●cebula

●łyżka masła

●4 łyżki oliwy z oliwek

●pół szklanki bulionu z kurczaka

●przyprawy: jeżeli lubisz ostre to może być chili a także po szczypcie oregano tymianku i bazylii, sól, biały pieprz

Składniki na sałatkę z kapusty pekińskiej

● mała kapusta pekińska

●mały ogórek świeży

●pół czerwonej papryki

●dwa pomidory sparzone i obrane ze skórki

●pół puszki kukurydzy konserwowej

●biała część małego pora

●natka pietruszki

●3 łyżki majonezu

●trzy łyżki sosu winegret – akurat nie miałam więc zrobiłam swój domowy używając 3 łyżki oleju z pestek dyni od www.specjalyregionu.pl , 1 łyżkę octu balsamicznego, szczyptę soli i pieprzu a także 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku.

Gulasz

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy cztery łyżki oliwy z oliwek i masło, podsmażamy na dużym ogniu mięso, gdy się zarumieni dokładamy cebulę.

Gdy cebula zeszli się, dolewamy pół szklanki bulionu z kurczaka. Ja użyłam pół szklanki wody z jedną kostką drobiową Vegeta natur.

Następnie gulasz wymieszałam z pokrojoną w paski papryką, osączoną z zalewy kukurydzą, pokrojonymi pomidorami, koncentratem oraz ziołami.

Zagotowałam i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut a w tym czasie ugotowałam makaron i przygotowałam sałatkę z kapusty pekińskiej.

Sałatka

Kapustę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w cienkie paseczki i przełożyłam do salaterki. Polałam sosem winegret, następnie odłożyłam do lodówki.

Pokroiłam ogórki w półplasterki, paprykę w paseczki, pomidory w ósemki, por w cienkie krążki i wszystko dodałam do kapusty.

Kukurydzę odsączyłam i również dołożyłam do kapusty. Całość wymieszałam z majonezem a także posypałam zieleniną.

Ta sałatka jak dla mnie to totalny sztos ! Uwielbiam ją, mogłabym jesc na okrągło! Usmażcie sobie kawałki mięsa z kurczaka, z tą sałatką bedzie kebab jak ta lala 🙂

Trzymajcie się 🙋‍♀️🙋‍♀️

Jeżeli chcesz być na bieżąco z każdym moim wpisem to
Zapraszam Cię do polubienia mojej strony na fb 👇
https://www.facebook.com/Kuchnia_na_luzie-101471071763697/

A także na Instagramie 👇
https://www.instagram.com/kuchnia_na_luzie/

Wpis powstał przy współpracy z www.specjalyregionu.pl