Ugotujesz sobie z tego przepisu, pyszny kompocik owocowy.

Jest idealny w przypadku zaległych owoców, takich które proszą się już, by je zjeść! Albo wtedy, kiedy masz ochotę na coś pysznego do picia!

Ja zrobiłam z mieszanki owoców tj. rozmrożonych uprzednio truskawek, brzoskwini, a także jabłek. Smakował wyśmienicie 😉

900 g owoców pokrojonych w kawałki i pozbawionych gniazd nasiennych

słodzidło – rodzaj i ilość zależy od Twoich preferencji i od tego również, jak słodkie są Twoje owoce

1,2 litra wody, najlepiej zimnej ale przegotowanej już, ponieważ kompotu z tego przepisu nie doprowadzamy do wrzenia

Pokrojone na kawałki owoce zalej wodą i gotuj pod przykryciem osiągając max 90 – 95 stopni C. W takiej temp wody staraj się utrzymać owoce przez ok 30 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw kompot do całkowitego ostygnięcia.

Swój kompot przelałam przez gęste sito 🙂

Smakował wybornie.

Możesz udekorować go przed podaniem listkiem mięty albo plasterkiem cytryny 😉

Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu.

Jeżeli podoba się Tobie ta oraz inne moje kulinarne propozycje i chcesz być na bieżąco z moimi wpisami, to przypominam, że znajdziesz mnie na fb i instagramie pod nazwą @kuchnia_na_luzie

Paaa 🙂