Ugotujesz sobie z tego przepisu, pyszny kompocik owocowy.
Jest idealny w przypadku zaległych owoców, takich które proszą się już, by je zjeść! Albo wtedy, kiedy masz ochotę na coś pysznego do picia!
Ja zrobiłam z mieszanki owoców tj. rozmrożonych uprzednio truskawek, brzoskwini, a także jabłek. Smakował wyśmienicie 😉
900 g owoców pokrojonych w kawałki i pozbawionych gniazd nasiennych
słodzidło – rodzaj i ilość zależy od Twoich preferencji i od tego również, jak słodkie są Twoje owoce
1,2 litra wody, najlepiej zimnej ale przegotowanej już, ponieważ kompotu z tego przepisu nie doprowadzamy do wrzenia
Pokrojone na kawałki owoce zalej wodą i gotuj pod przykryciem osiągając max 90 – 95 stopni C. W takiej temp wody staraj się utrzymać owoce przez ok 30 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw kompot do całkowitego ostygnięcia.
Swój kompot przelałam przez gęste sito 🙂
Smakował wybornie.
Możesz udekorować go przed podaniem listkiem mięty albo plasterkiem cytryny 😉
Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu.
Jeżeli podoba się Tobie ta oraz inne moje kulinarne propozycje i chcesz być na bieżąco z moimi wpisami, to przypominam, że znajdziesz mnie na fb i instagramie pod nazwą @kuchnia_na_luzie
Paaa 🙂